KHAL Mengikut Keterangan Hadith Dan Ulama' Perubatan IslamKHAL MENURUT DALIL HADIS DAN KETERANGAN ULAMA PERUBATAN ISLAMMuslim 2052: Imam Muslim meriwayatkan dalam hadis sahihnya dari Jabir Bin Abdullah (rd) bahawasanya Rasulullah SAW bertanyakan tentang hidangan lauk kepada keluarga Baginda, lalu mereka menjawab: "Kami tidak mempunyai apa-apa pun melainkan KHAL", lalu Baginda pun memintanya, lalu Baginda SAW bersabda: "Sebaik-baik hidangan adalah KHAL. Sebaik-baik hidangan adalah KHAL."


Ibnu Majah 3318: Terdapat dalam sunan Ibnu Majah, daripada Ummu Said (rd) Nabi SAW bersabda: "Sebaik-baik hidangan makanan ialah KHAL, Ya Allah berkatilah KHAL, sesungguhnya KHAL itu adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum Aku dan jangan terputus KHAL dalam suatu rumah."


Kitab Perubatan Nabi oleh Muhsin Aqil Darul Majjah Al-Baida, Beirut 1420H, m/s 61: "Celupan yang paling disukai Rasulullah SAW ialah KHAL."


Kitab Tibbul Aimmah oleh Assayyid Abdullah Syubbir, Juzuk Awal Maktab Alalfain, 1410H, m/s 192-193: Rasulullah SAW bersabda: "Makanlah oleh kamu KHAL, kerana ia dapat membunuh bakteria-bakteria dalam perut."


Kenyataan KHAL oleh Ulama Perubatan Islam silam: "Sebaik-baik hidangan ialah KHAL kerana dapat memecahkan lemak di badan dan menghidupkan hati."


Ulama perubatan Islam terkenal Ibnu Sina (370-428H), Al-Qanun Fi Al-Tib, Tahqiq & Ta'liq oleh Sa'id Al-Lahham, Juzuk I, Darul Fikri, Beirut 1414H, m/s 908-909: KHAL dapat mencegah sebarang pembengkakan di badan (bisul, kanser), menyucikan darah, membaiki masalah pencernaan di perut, masalah usus, kerongkong, kahak, batuk yang berpanjangan, menjaga kulit daripada kepanasan matahari, mengatasi masalah lemak-lemak di badan (kolesterol), menstabilkan asid dan garam di badan, membuang keracunan badan (toksik), masalah rahim, menguatkan gigi, mata, telinga serta mengembalikan tenaga lelaki dan perempuan.


Ulama Islam terkenal Ibnu Qaiyim Al-Jauziyah (619-751H), Al-Tib Al-Nabawi Darul Kitab Al-Arabi, Beirut 1410H, m/s 233: KHAL bermanfaat untuk mengatasi masalah gastrik, masalah hempedu (membersih hempedu dari lemak yang membentuk batu), mencegah terhadap penyakit bahayanya ubat-ubatan (kesan sampingan daripada ubat yang pelbagai) yang boleh membawa kepada kematian. KHAL dapat melancarkan susu ibu dan melancarkan perjalanan darah yang berketul dalam perut (masalah gangguan haid). KHAL bermanfaat untuk masalah limpa, membersihkan usus (membuang toksik di perut), mencegah sebarang pembengkakan yang akan terjadi di tubuh manusia (seperti kanser, bisul dan sebagainya), membantu sistem penghadaman makanan yang kasar dan membersihkan darah manusia (darah yang beracun).


PETIKAN AL-QURAN & HADIS NABI SAW
(Untuk Renungan & Peringatan Bersama)Janji Allah SWT

Daripada Abu Hurairah r.a., dia berkata, “Nabi SAW bersabda, ’Allah SWT berfirman: “Wahai anak Adam, sempatkanlah diri kalian untuk beribadah kepada-Ku, maka Aku akan penuhi dadamu dengan kekayaan dan Aku tutupi kefakiranmu dan jika engkau tidak melakukannya, Aku akan penuhi dadamu dengan kesibukan dan Aku tidak akan menutupi kefakiranmu”’.”

Hadis riwayat Ahmad, ’Isamuddin as-Sababati, Jamiul Ahadisil Qudsiyyati, Jilid 3, t.t: 296-297)


Kemuliaan dan Kehormatan Seorang Mukmin

Daripada Sahl bin Sa’ad, dia berkata, "Jibril a.s. datang menemui Nabi SAW lalu berkata, ’Wahai Muhammad! Hiduplah sesukamu, (tetapi) ingatlah sesungguhnya kamu akan mati. Cintailah orang yang kamu cintai, (tetapi) ingat sesungguhnya kamu akan berpisah dengannya. Dan beramallah sesukamu, (tetapi) ingat sesungguhnya engkau akan mendapat balasan atas amal itu.’ Selanjutnya Jibril berkata, ’Wahai Muhammad! Kemuliaan seorang mukmin ialah Qiyamul-lail (solat malam), dan kehormatannya ialah dia tidak memerlukan bantuan daripada manusia’."

Hadis riwayat al-Hakim, al-Mustadrak ’Ala Sahihaini, Juz 4, No. Hadis 8002:469).


3 Hal Yang Disukai dan 3 Hal Yang Dibenci Allah

Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhya Allah swt menyukai daripadamu 3 hal dan membenci 3 hal. Dia menyukai jika,
 • kalian beribadah kepada-Nya tanpa menyekutukan-Nya dengan sesuatu pun;
 • kalian berpegang teguh pada agama-Nya;
 • dan tidak berpecah belah
Allah pun membenci darimu 3 hal,
 • berkata sesuatu yang tidak bermanfaat;
 • banyak bertanya;
 • dan menyia-nyiakan harta."
 • (Hadis riwayat Muslim, An-Nawawi - Riyadus Salihin No. Hadis 1781, 2010 M: 456-457)Fitnah Wanita

Daripada Abu Said Al-Khudriy, daripada Nabi SAW, baginda bersabda, "Sesungguhnya dunia itu manis dan Allah telah menguasakannya kepadamu sekalian. Lalu Dia memperhatikan apa yang kalian kerjakan (didunia). Kerana itu, berhati-hatilah terhadap dunia dan wanita, kerana sesungguhnya sumber bencana Bani Israil ketika itu adalah wanita."

(Hadis riwayat Muslim, Dr. Mustafa Said Al-Khin, Nuzhatul Muttaqina Syarhu Riyadis Salihina, Juz 1, 1407H/1987 M: 103-104)Ganjaran Berpuasa

Rasulullah SAW bersabda: "Barang siapa berpuasa satu hari di jalan Allah, maka Allah akan menjadikan antara dirinya dan api Neraka satu parit sejauh jarak antara langit dan bumi."

(Diriwayatkan oleh at-Tirmidzi (no. 1624) dari hadis Abu Umamah. Dalam sanadnya terdapat perawi yang layyin
(lemah) dan al-Walid bin Jamil adalah perawi shaduq, yang pernah melakukan kesalahan. Tetapi periwayatannya
didukung oleh ath-Thabrani di dalam kitab al-Kabir (VIII/260, 274 dan 280) dari dua jalur periwayatan: dari al-Qasim
dan dari Abu Umamah. Terdapat pula riwayat dalam bab yang sama dari Abud Darda; diriwayatkan oleh ath-Thabrani
di dalam kitab ash-Shaghir (I/273) yang di dalamnya terkandung kelemahan. Dengan demikian, hadis ini shahih.)Orang Yang Beriman ....

Rasulullah SAW bersabda: "Orang yang beriman itu luar biasa. Seluruh keadaannya baik. Tidak ada yang menyerupai orang yang beriman. Sewaktu dia bahagia, dia bersyukur. Itu baik baginya. Sewaktu dia susah, dia sabar. Itu juga baik baginya."
(Hadis riwayat Muslim)Ingatlah Kenikmatan dan Kesenangan Adalah Ujian

Kami mengujimu dengan kesusahan dan kesenangan dan kepada Kami kelak kamu kembali.

(Terjemahan al-Quran, surah al-Anbiya': 35)Marilah Kita Amalkan 3 Wasiat Rasulullah SAW

Abu Hurairah (ra) berkata, "Kekasihku SAW telah berwasiat kepadaku tiga perkara:
 • puasa tiga hari setiap bulan,
 • solat dhuha dua rakaat,
 • dan melaksanakan solat Witir sebelum tidur."
  (Riwayat Bukhari dan Muslim)


4 Soalan Yang Akan Ditanya

Diriwayatkan oleh Imam at-Tirmidzi, Rasulullah SAW bersabda: "Kedua kaki seorang hamba tidak akan berganjak di hari qiamat kelak, sehingga ia ditanya tentang empat perkara:
 • Tentang masa mudanya, untuk apa dia pergunakan?
 • Tentang umurnya, untuk apa dia manfaatkan?
 • Tentang ilmunya, apa yang dia perbuat dengannya?
 • Dan tentang hartanya, dari mana ia mendapatkannya
  dan untuk apa ia belanjakan?"
  (At-Tirmidzi no. 2417 dan ad-Darimi no. 537.
  Lihat Majma' az-Zawa'id no. 18371 dan at-Targhib wat-Tarhib no. 210)


Jaga Larangan Allah Di Waktu Bersendirian

Diriwayatkan oleh Imam Ibnu Majah daripada Tsauban (ra), dia berkata: 'Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya saya mengetahui orang-orang yang datang dengan kebaikan-kebaikan seperti gunung-gunung "Tihamah Bidh" pada hari qiamat, tetapi semuanya sia-sia belaka." Para sahabat bertanya: "Wahai Rasulullah, apakah mereka itu daripada kalangan kaum muslimin?" Rasulullah SAW bersabda: "Ya, mereka daripada kalangan kaum muslimin, mereka sembahyang sebagaimana kamu sembahyang, mereka berpuasa sebagaimana kamu berpuasa dan mereka juga rajin melaksanakan qiyamullail, akan tetapi apabila mereka dihadapkan dengan larangan-larangan Allah di kala mereka sendirian, mereka melanggarnya."'

(Ibnu Majah no 4245 dan dalam Musnad Asy-Syamiyyin terdapat pada no. 688.
Lihat Mishbah Az-Zujajah no. 1525 dan Tahdzib Al-Kamal, biografi no. 389)


Kembalikan al-Quran Dalam Hidup Kita

Imam at-Tirmidzi dan Imam Ahmad meriwayatkan daripada Umamah (ra) bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Tidaklah suatu kaum itu sesat (berpaling) setelah mereka mendapat hidayah (al-Quran) yang diberikan kepada mereka, melainkan mereka akan dijerumuskan menuju jurang perselisihan dan perpecahan."
(Ahmad no 21660, at-Tirmidzi no 3253 dan Ibnu Majah no 48.
Lihat kitab al-Misykat no 180 dan hadis ini diriwayatkan juga oleh al-Hakim no 3721)


Azab Penghuni Neraka Yang Paling Ringan

An-Nu'man Bin Basyir (ra) menjelaskan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya ahli neraka yang paling ringan azabnya adalah orang yang memakai sandal (kasut) dan kedua talinya terbuat dari api neraka yang (kerananya) otaknya menjadi mendidih seperti (air di dalam) cerek yang mendidih. Ia melihat bahawa tidak ada orang yang paling pedih seksanya selain darinya. Sesungguhnya hal itu adalah azab penghuni yang paling ringan."
(Riwayat Muslim)Faktor Utama Seseorang Masuk Syurga atau Neraka

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah (ra), Rasulullah SAW ditanya: "Apakah perkara yang paling banyak menyebabkan seseorang masuk syurga?" Jawab Baginda: "Takwa dan akhlak yang baik." Baginda juga ditanya: "Apakah perkara yang paling banyak menyebabkan seseorang masuk neraka?" Baginda menjawab: "Dosa rongga - mulut dan faraj."
(Sunan Ibn Majah)


Bersyukurlah Jika Anda Diberi 4 Perkara Ini

Daripada ibnu Abbas (rh), Rasulullah SAW bersabda: "Terdapat empat perkara yang sesiapa diberinya, maka ia telah diberi kebaikan dunia dan akhirat, iaitu:
 • lisan yang selalu berzikir kepada Allah,
 • hati yang bersyukur,
 • badan yang sabar dengan cubaan,
 • dan isteri yang tidak mengkhianatinya
  kerana takut kepada dirinya dan tidak pada hartanya."
  (Riwayat al-Thabrani)

Kehidupan Dunia Hanyalah Senda Gurau dan Main-main

Dan tidaklah kehidupan dunia ini melainkan senda gurau dan main-main. Dan sesungguhnya akhirat itulah yang sebenarnya kehidupan, kalau mereka mengetahui."
(Terjemahan al-Quran, surah al-Ankabut : 64)


5 Rintangan Bagi Seorang Mukmin

Daripada Anas (ra), Nabi SAW bersabda: "Orang mukmin berada dalam lima keadaan yang menyusahkannya:
 • Orang mukmin yang dengki kepadanya.
 • Orang munafik yang benci kepadanya.
 • Orang kafir yang memeranginya.
 • Nafsu yang melawan untuk mengalahkannya.
 • Syaitan yang menyesatkannya."
  (Riwayat Abu Bakar ibn Lal)

2 Nikmat Yang Selalu Disia-siakan

Diriwayatkan daripada ibnu Abbas (rh), Nabi SAW bersabda: "Dua jenis nikmat yang selalu disia-siakan oleh sebahagian besar daripada manusia iaitu nikmat kesihatan dan nikmat masa lapang."

(Riwayat al-Bukhari no. 6049, at-Tirmizi no. 2304, ibnu Majah no. 4170,
Ahmad no. 3038, ibnu Asakir no. 835, al-Baihaqi dalam Syu'ab al-Iman no. 10249)


Bertaubatlah Dari Terus Melakukan Dosa-dosa Kecil

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Dosa yang paling besar di sisi Allah SWT ialah dosa yang dianggap paling kecil di sisi manusia. Sebaliknya, dosa yang paling kecil di sisi Allah ialah dosa yang dianggap paling besar di sisi manusia."
(Riwayat Abu Laith al-Samarqandi, hlm. 187)


Berpada-pada Dalam Gurau Senda dan Gelak Ketawa

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya seorang lelaki yang berkata-kata dengan perkataan yang membuatkan kawan-kawannya ketawa, maka dia akan dihumbankan ke dasar Neraka Jahanam selama 70 tahun."

(Diriwayatkan dengan lafaz berbeza oleh Imam at-Tirmizi no. 2314, ibnu Majah no. 3970, ibnu Hibban no. 5706)


Orang Yang Paling Bijak

Diriwayatkan daripada Syadad Bin 'Aus daripada Nabi SAW bersabda: "Orang yang paling bijak ialah sesiapa yang mengawal keinginan nafsunya dan beramal untuk perkara selepas kematian.

Dan orang yang lemah ialah sesiapa yang mengikuti keinginan hawa nafsunya dan berangan-angan terhadap Allah SWT (untuk mendapat Syurga dan rahmat-Nya)."

(Riwayat at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ahmad, ibnu 'Asakir, al-Baihaqi)


Malaikat Maut Ziarah Kita 70 Kali Sehari (Setiap 21 Minit)

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Bahawa malaikat maut memerhati wajah setiap manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang sedang gelak ketawa. Maka berkata Izrail: 'Alangkah hairannya aku melihat orang ini sedangkan aku diutus oleh Allah SWT untuk mencabut nyawanya tetapi dia masih berseronok bergelak ketawa.'"
(Riwayat Abdulah Bin Abbas r.a.)


Penghafal Al-Quran adalah Ahli Allah Di Muka Bumi

Daripada Anas Bin Malik (ra), Nabi SAW bersabda: "Sesungguhnya Allah mempunyai ahli daripada kalangan manusia." Para sahabat bertanya, 'Wahai Rasulullah! Siapakah mereka itu?' Baginda berkata, "Merekalah ahli al-Quran iaitu ahli Allah dan pilihan-Nya."
(Riwayat ibnu Majah no. 215)


Ayat Seribu Dinar

... dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya).

Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan (ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendaki-Nya. Allah telah pun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.
(Terjemahan al-Quran, surah at-Talaq : akhir ayat 2 - 3)


Kelebihan Puasa Sunat Hari 'Asyura (10 Muharram)

Diriwayatkan oleh Qatadah (ra) yang bermaksud: "Bahawasanya Rasulullah SAW ditanya tentang puasa hari 'Asyura, lalu Baginda SAW menjawab: 'Ia menghapuskan dosa setahun yang lalu.'"

(Riwayat Imam al-Tirmizi)


Cintakan Rasulullah Tanda Kesempurnaan Iman

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Tidak (sempurna) iman salah seorang kamu sehingga aku lebih dicintai dari orang tuanya, anaknya dan semua manusia lainnya."
(Riwayat Bukhari dan Muslim)


Marahnya Rasulullah SAW

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Solat yang paling berat bagi orang-orang munafik ialah solat Isyak dan solat Subuh. Kalaulah mereka tahu pahala keduanya, nescaya mereka akan mendatanginya sekalipun dengan merangkak.

Ingin rasanya aku menyuruh seseorang menggantikanku mengimami solat, sesudah itu aku pergi dengan beberapa orang membawa ikatan-ikatan kayu bakar ke rumah-rumah orang yang tidak datang solat berjemaah lalu dibakar rumah-rumah mereka."
(Riwayat Muslim)


7 Golongan Yang Mendapat Perlindungan Arasy Sewaktu Di Padang Mahsyar

Daripada Abu Hurairah (ra) bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Ada tujuh golongan yang akan mendapat perlindungan Allah pada hari yang tiada perlindungan kecuali perlindungan-Nya:
 • Imam (pemimpin) yang adil.
 • Pemuda yang taat kepada Allah sejak kecil.
 • Lelaki yang terpaut hatinya dengan masjid.
 • Dua orang yang saling kasih-mengasihi kerana Allah.
 • Lelaki yang diajak oleh wanita yang mempunyai kedudukan dan cantik (untuk berbuat maksiat/berzina) lalu ia berkata, "Aku takut kepada Allah".
 • Orang yang bersedekah secara sembunyi sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diberi oleh tangan kanannya.
 • Orang yang munajat kepada Allah sambil berlinangan airmatanya."
  (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Ingatlah Allah Ketika Senang

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Peliharalah perintah dan larangan Allah, pasti kamu selalu berasakan kebersamaan Allah denganmu. Ingatlah Allah ketika engkau senang, pasti Allah mengingat engkau ketika engkau dalam kesusahan."
(Riwayat al-Tirmizi)


Janganlah Kita Dilalaikan

Perbuatan bermegah-megahan dan berlumba-lumba telah melalaikan kamu. Sampai kamu masuk ke dalam kubur.
(Terjemahan al-Quran, surah al-Takathur : 1-2)


Bekalan Menuju Destinasi Terakhir

Sabda Rasulullah SAW kepada Abu Zar (rh) yang bermaksud: "Sekiranya engkau ingin mengembara adakah kamu menyiapkan bekalan? Jawab Abu Zar, "Ya." Sabda Nabi SAW: "Bagaimana dengan mengembara menuju hari kiamat, wahai Abu Zar, mahukah kamu aku beritahukan perkara yang memanfaatkan kamu pada hari itu?" Jawab beliau: "Bahkan mahu wahai Rasulullah, demi ayah dan ibuku." Sabda Nabi SAW: "
 • Berpuasalah pada hari panas terik demi menghadapi hari kebangkitan.
 • Sembahyanglah dua rakaat di tengah malam yang gelap demi menghadapi kesepian kubur.
 • Tunaikanlah haji demi menghadapi cabaran-cabaran besar.
 • Hulurkanlah sedekah untuk orang miskin.
 • Ungkapkanlah kalimah yang benar.
 • Diamlah dari menuturkan kalimah yang tercela."
  (Riwayat Ibn Abi Dunya)

Buat Pilihan

Barang siapa menghendaki kehidupan dunia dan perhiasannya, nescaya Kami berikan kepada mereka di dunia dengan kesempurnaan dan mereka di dunia tidak dirugikan.

Itulah orang yang tidak memperolehi apa-apa di akhirat kecuali neraka dan lenyaplah di akhirat itu apa yang telah mereka usahakan di dunia dan sia-sialah apa yang telah mereka kerjakan.

(Terjemahan al-Quran, surah Hud : 15-16)


Kelebihan Puasa Sunat Hari Arafah (9 Zulhijjah)

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Puasa pada Hari Arafah itu menghapuskan dosa tahun yang lalu dan tahun yang akan datang."
(Riwayat Muslim)


Jadilah Seorang Pejuang

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Seorang mujahid (pejuang) ialah mereka yang berjuang melawan hawa nafsunya sendiri."
(Riwayat al-Tirmizi)


Dirikanlah Solat Untuk Mengingati Allah

Sesungguhnya Aku ini adalah Allah, tidak ada Tuhan selain Aku, maka sembahlah Aku dan dirikanlah solat untuk mengingati-Ku.
(Terjemahan al-Quran, surah Taha : 14)
Surah yang telah mengIslamkan Sayyidina Umar Al-Khattab (ra)


Manfaatkan Waktu Malam

Sesungguhnya, bangun malam (bersolat dan beribadat) itu lebih kuat (mengisi jiwa); dan (bacaan al-Quran pada waktu itu) lebih berkesan.
(Terjemahan al-Quran, surah al-Muzzammil : 6)


Perelokkanlah Solat

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Apabila seorang hamba bersolat dengan cara yang baik, solat itu naik dan mengeluarkan cahaya. Apabila ia mencapai pintu-pintu langit, pintu-pintu langit terbuka baginya lalu ia memberi syafaat kepada orang yang mengerjakannya. Solat itu berkata, 'Allah memelihara kamu seperti kamu memelihara aku.'

Apabila seseorang melakukan solat dengan cara yang salah dan tidak menyempurnakan rukuk, sujud dan tata caranya, solat itu naik tanpa cahaya serta berkata kepada orang yang melakukannya, 'Allah mensia-siakan engkau seperti engkau mensia-siakan aku.' Selepas ia sampai ke pintu-pintu langit, pintu langit tertutup baginya. Kemudian, solat yang tidak sempurna itu terlipat seperti terlipatnya kain kotor dan ia memukul muka orang yang melaksanakannya."
(Riwayat Thabrani dan Bazzar)


Dekatkanlah Diri Pada Allah SWT

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Allah SWT berfirman: 'Apabila hamba-Ku mendekati Aku satu jengkal, Aku mendekatinya satu hasta. Apabila hamba-Ku mendekati Aku satu hasta, Aku mendekatinya satu depa. Apabila hamba-Ku mendekati-Ku dengan berjalan, Aku mendekatinya dengan berlari.'"
(Riwayat Ibnu Majah)


Peliharalah Diri Dan Keluarga Daripada Api Neraka

Wahai orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan keluargamu daripada api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu, penjaganya malaikat-malaikat yang kasar dan keras, yang tidak derhaka kepada Allah terhadap apa yang Dia perintahkan kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.
(Terjemahan al-Quran, surah al-Tahrim : 6)


Jadikan Akhirat Puncak Cita-Cita

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Siapa yang menjadikan dunia ini sebagai terminal akhir cita-citanya, pasti Allah menyusahkan urusannya, menjadikan kepapaan menghantui dirinya dan dia hanya mendapatkan harta duniawi seperti yang ditetapkan Allah baginya. Sebaliknya, siapa yang menjadikan akhirat sebagai puncak cita-citanya, Allah memudahkan segala urusannya dan mewujudkan kepuasan dalam hatinya. Sementara itu, dunia tunduk kepadanya."
(Riwayat Ibnu Majah)


Solat Duha Mendatangkan Rezeki

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Solat duha itu mendatangkan rezeki dan menolak kemiskinan dan tidak ada orang yang memelihara solat kecuali orang yang bertaubat."
(Riwayat al-Tirmizi)


Bangun Sebelum Rezeki Dibahagikan

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Wahai anakku, bangunlah dan hadapilah rezeki Tuhanmu, dan janganlah engkau jadi daripada kalangan orang yang lalai, sesungguhnya Allah membahagikan rezeki manusia antara terbit fajar hingga terbit matahari."
(Riwayat al-Baihaqi)


Kelebihan Solat Tahajud

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Solat tahajud dapat menghapus dosa, mendatangkan ketenangan dan menghindarkan daripada penyakit."
(Riwayat al-Tirmizi)


Ikatan Syaitan Ketika Tidur

Rasulullah SAW bersabda: "Syaitan mengikat tengkuk seseorang dengan 3 ikatan ketika ia tidur. Lalu, syaitan memukul tempat tiap ikatan pada tengkuk orang yang sedang tidur sambil berkata: 'Tidurlah, kamu mempunyai malam cukup panjang.'

Apabila seseorang yang tidur itu bangun dan berzikir kepada Allah, lepaslah satu ikatan.

Lalu sekiranya ia pergi berwuduk, terurailah satu ikatan lagi dan manakala ia solat, lepaslah ikatan terakhir sehingga ia menjadi bersemangat dalam beribadah, terlepas segala ikatan kesempitan jiwa dan terlindungilah daripada rasa malas."
(Riwayat Bukhari)


Kasih Allah Buat Kekasih-Nya

Daripada Abu Hurairah (ra), Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Allah berfirman (yang bermaksud): 'Sesiapa yang memusuhi kekasih-Ku, maka Aku menyatakan perang kepadanya. Tidaklah seorang hamba mendekatkan diri kepada-Ku dengan sesuatu yang Aku lebih sukai daripada apa yang Aku wajibkan atasnya. Tidak henti-henti hamba-Ku mendekatkan diri kepada-Ku dengan amalan-amalan sunnah sehingga Aku mencintai-Nya. Jika Aku telah mencintainya, maka Aku menjadi pendengarannya yang dengannya ia mendengar, menjadi penglihatannya yang dengannya ia melihat, menjadi tangannya yang dengannya ia memegang, menjadi kakinya yang dengannya ia berjalan. Jika ia meminta kepada-Ku, nescaya Aku mengabulkannya dan jika ia meminta perlindungan kepada-Ku, nescaya Aku melindunginya. Aku tidak pernah teragak-agak dalam sesuatu yang Aku putuskan, seperti teragak-agaknya Aku untuk mewafatkannya sebab dia benci akan kematian sedangkan Aku pula benci untuk menyakiti hatinya.'"
(Riwayat al-Bukhari)


Sentiasalah Bertaubat dan Beristighfar

Daripada Abu Hurairah (ra) bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah berfirman: 'Aku bersama hamba-Ku selagi mana ia mengingati-Ku dan kedua-dua bibirnya bergerak (untuk berzikir).'"
(Riwayat Ahmad dan Ibn Majah)


Jangan Sombong

Abu Hurairah (ra) meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Allah berfirman: 'Kemuliaan ialah serban-Ku dan kesombongan ialah sarung-Ku. Sesiapa yang menandingi-Ku dalam kedua-dua sifat itu, nescaya Aku akan melemparkannya ke dalam neraka.'"
(Riwayat Abu Daud, no 4092)


Naungan Allah

Daripada Abu Hurairah (ra) bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Allah berfirman pada hari kiamat: 'Dimanakah orang yang bercinta kerana keagungan-Ku pada hari ini? Aku akan menaungi mereka di bawah naungan-Ku pada hari yang tiada naungan kecuali naungan-Ku.'"
(Riwayat Muslim)


Bahaya Syirik

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Allah SWT berfirman: 'Aku tidak memerlukan sekutu. Sesiapa yang melakukan satu amalan yang dalamnya ia menyekutukan Aku dengan selain-Ku, maka Aku meninggalkannya berserta sekutunya.'"
(Riwayat Muslim)


Selalulah Mendatangi Masjid

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Jika kalian melihat seseorang pergi ke masjid, maka berilah kesaksian bahawa dia itu beriman, kerana Allah telah berfirman: 'Yang memakmurkan masjid-masjid Allah hanyalah orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat ...'"
(Riwayat al-Tirmizi)


Jangan Terlalu Terpesona

Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia, kesukaan kepada benda-benda yang diingini nafsu iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak, harta benda yang banyak berpikul-pikul dari emas dan perak, kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu adalah kesenangan hidup di dunia. Dan (ingatlah) pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya (iaitu syurga).
(Terjemahan al-Quran, surah Ali-Imran : 14)


Luangkan Waktu Untuk Beribadat

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Allah SWT berfirman: 'Hai anak Adam, luangkanlah waktumu bagi beribadah kepada-Ku. Pasti Aku penuhi dadamu dengan kekayaan dan Aku menghindarkanmu daripada kemelaratan. Sekiranya tidak, Aku penuhi tanganmu dengan kesibukan kerja dan Aku tidak menghindarkan kamu daripada kemelaratan.'"
(Riwayat al-Tirmizi dan Ibnu Majah)


Ikrar Iblis

Iblis menjawab: "Kerana Engkau telah menghukum aku sebagai sesat, aku benar-benar akan (menghalang) mereka dari jalan Engkau yang lurus. Kemudian aku akan mendatangi mereka dari depan dan belakang mereka, dari kanan dan dari kiri mereka. Dan Engkau tidak akan mendapati kebanyakan mereka bersyukur (taat)."
(Terjemahan al-Quran, surah Al-A'raf : 16-17)


Semua Akan Dihadapkan Ke Neraka

Dan tidak ada seorang pun darimu, melainkan didatangkan kepadanya neraka. Hal itu bagi Tuhanmu adalah suatu kemestian yang sudah ditetapkan. Kemudian Kami akan menyelamatkan orang yang bertakwa dan membiarkan orang yang zalim di dalam neraka dalam keadaan berlutut.
(Terjemahan al-Quran, surah Maryam : 71-72)


Ganjaran Untuk Orang Soleh

Daripada Abu Hurairah (ra) bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Allah berfirman: 'Aku menyiapkan untuk hamba-hamba Ku yang soleh, sesuatu yang tidak pernah dilihat oleh mata, didengari oleh telinga dan tidak terlintas di hati manusia.'"
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)